RSS

All the Rage – Courtney Summers 

13 May

När ingen tror på den våldtagna tjejen…

All the RageTitel: All the Rage
Författare: Courtney Summers
Sidantal: 321
Utgivningsår: 2015

Handling:
Romy levde ett bra liv, hon hade en populär och rik bästis och skulle på samma fest som killen hon var kär i. Det hela var underbart… tills hon blev våldtagen.

Nu, ett år senare är allting annorlunda. I skolan haglar hatet över henne, lögnare, slyna, hora. Tjejerna snackar skit om henne, killarna fäller och knuffar henne. Men Romy biter ihop och bygger bara en starkare mur mot omvärlden. Hennes enda chans till att vara sig själv är på restaurangen i grannstaden som hon jobbar i. Så länge hon håller tyst så kunde livet kanske bli bättre ändå. Men när en klasskamrat försvinner efter en fest vet inte Romy längre om att hålla tyst är det rätta att göra? Skulle samhället tro henne den här gången fast de redan har svikit henne en gång redan?

Tycke:
Boken har en väldigt passande titel. Under läsningens gång kände jag så mycket ilska mot samhället och karaktärerna i boken. Det hemska är ju att det faktiskt är så ibland i verkligheten också. Jag är medveten om att det är väldigt svårt att döma våldtäktsfall ifall det bara är ord mot ord. Men i Romys fall fick hon inte en enda chans. Bara för att den som våldtog henne är en populär kille och dessutom sheriffens son så blev hon automatiskt stämplad som lögnare och lössläppt.

Jag kan inte ens föreställa mig hur vidrigt det är. Att berätta att man har blivit våldtagen kräver redan mod, men sen att ingen tror på en. Herregud alltså.

Romy är så stark. Hon har inga vänner, blir dagligen mobbad och har tappat förtroendet för de vuxna. Även om hennes mamma och blivande styvpappa försöker hjälpa och nå fram till henne så vet hon att de inte kan göra något åt situationen. Ändå går hon till skolan varje dag och utstår kamraternas skällsord, beundrar verkligen hennes mod och styrka.

Courtney Summers böcker är mörka och den här är inget undantag. Alltså hur kan man vara så vidrig och våldta en annan person? Det spelar ingen roll hur himla full och påverkad tjejen/killen är, man gör helt enkelt inte så mot någon annan. Och jag förstår verkligen inte hur någon kan fortsätta att ha sex när den andra försöker kämpa emot och till och med spyr under akten. Det om något annat bör ju vara rätt avtändande.

Grät så mycket vid slutet, det var som att all ilska, frustration och sorg som hade byggts inom mig under läsningens gång bara brast.

All the Rage är en bok som väcker tankar och ilska mot all orättvisa mot Romy och många fler tjejer fått utstå. Vare sig du är tjej eller kille så är det en bok med viktigt budskap. Läs den!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Så fruktansvärt när de skyllde Pennys död på Romy. Och att de önskar att det hade varit Romy som dog. Herregud, hur kan man ens säga något sådant?
 • Åh gud, så lättad jag var när Romy hittade tampongen i sig och fick veta att hon inte hade blivit våldtagen.
 • Förstår att hon inte vill att Leon ska känna till hennes förflutna men han har ju varit hur snäll och tålmodig som helst. Romy gav inte ens honom en chans.
 • Lite dåligt att man inte fick veta om hur det gick för Kellan och Brooke. Hoppas, hoppas, hoppas på att de fick sitt straff.

+ Trovärdighet
+ Stark huvudroll
+ Att den fick mig att känna så mycket
+ Budskap
– Att huvudrollen undanhöll information
– Slutade för fort

Mest intressanta karaktär: Romy
Bästa scen eller del: Spoiler [När Tina bad om förlåtelse]
Minnesvärt citat:
“His hands are everywhere and he’s a vicious weight on top of her that she can’t breathe against so she cries instead, and how do you get a girl to stop crying?

You cover her mouth.”

Rekommenderar för:
Letar du efter en mörk bok med ett starkt och bra budskap om våldtäkt så plockar upp den här!

Rekommenderar inte för:
Vill du ha något lättsmält så ska du verkligen inte plocka upp den här.

etikett-riktigtbra

goodreads add

 

Tags: ,

One response to “All the Rage – Courtney Summers 

 1. delena21

  May 14, 2015 at 11:29

  Nä, du.Våldtäksböcker har jag fått nog av.Mår skit illa varje gång jag läser sån.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: