RSS

The Wicked Will Rise – Daniella Page

18 Aug

Uppdraget med att döda Dorothy fortsätter.

The Wicked Will RiseTitel: The Wicked Will Rise
Författare: Daniella Page
Serie: Dorothy Must Die #2
Sidantal: 293
Utgivningsår: 2015

Obs, spoilers från tidigare delar kan förekomma i handlingen.

Handling:
Det har hänt mycket sedan Amy lämnade Kansas och fördes av en tornado till det magiska landet Oz. Hennes uppdrag med att mörda Dorothy har inte alls gått bra men nu vet hon åtminstone vad hon behöver: Plåtmannens hjärta, Lejonets mod och Fågelskrämmans hjärna. Hur hon dock ska få tag på dem är en helt annan fråga. Hennes identitet är undanröjd, hennes allierade är försvunna efter striden och hela Oz är i kaos. Tillsammans med en halvgalen Ozma måste Amy samla ihop artefakterna innan Glinda och Dorothy får tag på henne.

Tycke:
Dorothy Must Die var för mig en av fjolårets mest efterlängtade böcker. Även om det senare visade sig att jag blev lite besviken på den så har jag ändå sett mycket fram emot att få läsa uppföljaren.

Först och främst så älskar jag fortfarande konceptet och den helt skruvade versionen av Oz. Det märks också att författaren har mycket fantasi samt är påläst när det gäller originalserien. Hon tar detaljer från serien, vrider om dem och ger dem en ny mening och bakgrund. Miljön är bra beskrivet och det är faktiskt lite kusligt att läsa om hur störda de ”goda” karaktärerna.

Vad som drar ner betyget en aning är den långsamma takten. Speciellt i början så kändes det som om det knappt hände något på 100 sidor. Själv slutet är superactionfullt och där upplevde jag istället att allting hände för snabbt. Jag är även ganska förvirrad över vad vilka regler det är som gäller i Oz. Ibland verkar Amy vara övervinnlig, ibland kan hon inte göra något. Allting är liksom luddigt och jag hade velat ha mer information om vad man kan göra.

På det hela taget så tycker jag väl att den är ganska lik första boken. Superintressant koncept och miljö, men långsam takt och otydliga regler. Jag tror definitivt att man uppskattar serien mer om man känner till den ursprungliga Oz-sagan. I vilket fall så ser jag fram emot den avslutande delen för den här boken slutar riktigt spännande!

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Men oj, så det är trollkarlen som är ond? Jag trodde ju att han var god efter att ha läst hans novell! Hmm, undrar hur det blir nu när Amy verkar vara tillbaka i Kansas. Skönt att Pete och Ozma verkar ha delat på sig i alla fall.
  • Jobbigt när man läste om att Pete var en förrädare. Jag gillade ju honom. Men å andra sidan så förstår jag honom, så hemskt att behöva försvinna för att världen ska kunna räddas. Dock så känns det så dumt att han litade på Glinda som han vet är genomond! Jag gillar dock tvisten med att Pete är personligheten från Ozmas förtrollade barndom!

+ Miljö
+ Koncept
+ Stämning
– Långsam takt
– Otydliga regler

Mest intressanta karaktär: Pete
Bästa scen eller del: Slutet

Rekommenderar för:
Vill ni ha en knäpp spinn på Oz-sagan så läs den här!

Rekommenderar inte för:
Letar ni efter en seriös berättelse med tydliga regler så lär ni blir besviken.

etikett-heltokej

Andra böcker i serien:
1. Dorothy Must Die
2. The Wicked Will Rise
3. Titel ej bestämd

Extraböcker:
0.1. No Place Like Oz
0.2. The Witch Must Burn
0.3. The Wizard Returns
0.4. Heart of Tin
0.5. The Straw King

 

goodreads add

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: