RSS

Minirecensioner – Hela serien om det splittrade havet

21 Sep

Jag har tidigare läst Den första lagen– trilogin av författaren och vet att han gillar mörka och bittra karaktärer. När jag fick reda på att han skulle skriva en ungdomsfantasy blev jag riktigt sugen på att läsa den och det slutade med att jag läste ut alla tre böckerna i ett enda svep. Här kommen minirecensionerna på hela serien.

Half a King (Shattered Sea #1) av Joe AbercrombieTitel: Half a King
Författare: Joe Abercrombie
Serie: Shattered Sea #1
Sidantal: 336
Utgivningsår: 2014

Minihandling:
Trots sin prinstitel så har Yarvi alltid varit inställd på att bli minister. Men när både hans far och bror plötsligt dör blir han krönt till kung och tvingas svära en ed om att hämnas båda. För Yarvi som är värdelös i strid med bara en fungerande hand blir situationen knappast bättre när han stöter på förräderi och lämnas ensam åt sitt öde. Kan han hålla sitt löfte och hämnas sin familj när han knappt klarar sig själv?

Tycke:
Som vanligt med en episk fantasybok så är det en viss tröskel att komma in i världen. Half a King var inget undantag och de första 50 sidorna var ett virrvarr av konstiga namn, termer och nya kulturmöten. Det tog nästan en tredjedel av boken innan jag kom in i den på riktigt men när jag väl gjorde det var jag helt fast.

Jag gillar Yarvi riktigt mycket. Han är så smart och kunnig tack vare sina studier. Han är dock helt värdelös på att slåss så han väljer sina strider med omsorg vilket höjer honom ännu mer i mina ögon. I övrigt var det spännande att se hur handlingen fortlöpte samt vilka allierade han skaffade.

Slutet var också väldigt överraskande, många tvister fast inga som kändes orimliga. Och yay för ett slut som känns tillfredsställande.

etikett-denhärgillarjag

Andra delar i serien:
1. Half a King
2. Half the World
3. Half a War

goodreads add

 

________________________________________________________________________________

 

Half the World (Shattered Sea #2) av Joe AbercrombieTitel: Half the World
Författare: Joe Abercrombie
Serie: Shattered Sea #2
Sidantal: 366
Utgivningsår: 2015

Minihandling:
Thorn är krigarflickan i ett mansdominerat samhälle. Brand är den unga krigaren som inte kan blunda för orättvisorna. När båda hamnar i knipa tar Yarvi med dem på en resa över halva världen för att skaffa bundsförvanter.

Tycke:
Min favoritbok i serien! Alltså Thorn och Bram, så mycket kärlek till dem! Först tyckte jag att det var konstigt att man inte längre läser ur Yarvis perspektiv men man vande sig snabbt. Han är ju fortfarande en central figur för handlingen men i både Thorns och Brams ögon så kändes han som en 60-årig gubbe istället för någon i 19-20 års åldern.

Men på tal om Thorn så gillar jag verkligen hennes kick-ass attityd. Hon är en sann krigare rakt igenom och jag älskar att Abercrombie inte gjorde henne ”snygg”. Hon är toppen precis som hon är. Brand å andra sidan är den mjuka och känsliga av dem fast han är en storvuxen kille. Kombinationen av dem känns både uppfriskande och passande.

En annan sak jag gillar är att författaren inte dra sig undan för att beskriva hur blodiga och råa striderna kan bli. Det är blod, svett, spyor och allt annat otrevligt man kan tänka sig. Fast han håller det ändå på en lagom nivå så att man inte blir alltför äcklad.

Det enda jag störde mig på ibland är Thorns och Brands velande och brist på kommunikation. Å andra sidan är både två tonåringar som knappt har någon erfarenhet av kärlek eller relation. Jag både suckade och log åt deras missuppfattningar.

etikett-riktigtbra

Andra delar i serien:
Se ovan.

 

goodreads add

________________________________________________________________________________

Half a WarTitel: Half a War
Författare: Joe Abercrombie
Serie: Shattered Sea #3
Sidantal: 352
Utgivningsår: 2015

Minihandling:
Striden mot den regerande högkonungen närmar sig. Men Yarvis bundsförvanter är splittrade och konungens trupper är många. Kan han överlista dem och vända segern?

Tycke:
Äntligen dags för uppgörelsen! Även denna bok lämnar de gamla berättarrösterna och introducera nya: prinsessan Skara, krigaren Raith och Yarvis lärling Koll. Yarvi, Thorn och Brand samt en del gamla karaktärer spelar fortfarande en central roll i handlingen.

Utan att avslöja för mycket av handlingen så kan jag säga att jag är nöjd med slutet och hur snyggt Abercrombie knutit ihop säcken. Det är både bittert, ljuvt och som läsare så får man sig en funderare på vad som är rätt och fel.

Som helhet så är det en bra om än lite kort episk fantasyserie. Jag rekommenderar dock inte böckerna till personer som är ovana vid engelskan eller förväntar er mycket magi. Serien innehåller mycket politik och det är en hel del saker man får läsa mellan raderna för att förstå.

etikett-denhärgillarjag

Andra delar i serien:
Se ovan.

goodreads add

 

Tags: , , , ,

One response to “Minirecensioner – Hela serien om det splittrade havet

  1. delena21

    September 23, 2015 at 07:14

    Wow jag längtar till den andra boken, har bara läst den första och den var asgrym!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: