RSS

Vad gör vi i skrivgruppen egentligen?

19 Oct

Som ni kanske vet så är jag med i en skrivgrupp. För er som är nyfikna på vad vi faktiskt gör på träffarna så kommer här mer information.

En vecka innan vi träffas skickar vi våra texter till varandra (vi kör via Facebook). Tills mötet så ska alla ha läst igenom samtliga texter och gett synpunkter på dem. Jag brukar kommentera direkt i dokumentet medan andra i gruppen skriver ut och kommenterar på papper. Det är upp till var och en hur man gör.

Mat är en viktig grej på våra träffar, dels för att det är supertrevligt, dels för att man blir rejält törstig och dels för att man vill ha energin på topp när man diskuterar texter. Vi har träffats på både caféer och restauranger och mötena brukar ta cirka 2 timmar.

Fikan i söndags

Fikan i söndags

Under mötena så går vi i tur och ordning igenom varandras texter. Man lyfter fram det som är bra, det som kan förbättras och det som känns oklart/ologiskt. Vi pratar också om vad vi känner för karaktärerna och hur vi uppfattar dem. På den skrivtekniska fronten så kan vi diskutera allt från gestaltning till enstaka ordval.

Som exempel från mitt senaste möte från i söndags så pratade vi om innehållet i en karaktärs garderob (är Michael Kors för budget?), om hur kärleksintresset uppfattas (är de kära på riktigt?), om vilken inledning som är mest lockande (fängelse eller kontor?)  och hur reglerna kring dödsängelvärlden fungerar (varför går vissa själar inte att skörda direkt?).

Som ni ser så kan samtalen i princip handlar om vad som helst, det texterna som styr det. Alla i gruppen är erfarna skribenter och dessutom väldigt bra på att ge konstruktiv kritik. Att skriva är ju ett ganska ensamt sysselsättning så det är verkligen guld värd att man kan träffa likasinnade och få feedback på det man skriver. Tror stenhårt på att vi alla kommer att bli utgivna i framtiden 🙂

Lite kul var det när vi upptäckte att i princip alla på fiket hade Apple-datorer.

Lite kul var det när vi upptäckte att i princip alla på fiket hade Apple-datorer.

Vi har mötena vart 3-4 vecka vilket är ganska lagom för mig som jobbar fulltid samt har en mammig bebis.

Ifall man är en aspirerande författare så rekommenderar jag verkligen att man bildar en skrivgrupp i sitt närområde! Det ger så oerhört mycket tillbaka och jag är säker på att man utvecklas mycket snabbare än vad man gör om man skriver i ensamhet. Jag är hur som helst väldigt glad över att jag har en grupp att gå till om jag behöver stöd med skrivandet.

Och en sista sak! Vi är för tillfället fyra i gruppen men vi kan tänka oss att bli fler. Ifall du bor i Lund eller Malmö och är intresserad så maila mig eller lämna en kommentar. Vi ser helst att du har jobbat aktivt med din text i minst ett år samt skriver romaner (det vill säga inte fackböcker eller dyl.), genre spelar ingen roll.

 
9 Comments

Posted by on October 19, 2016 in Skriva

 

9 responses to “Vad gör vi i skrivgruppen egentligen?

 1. Carola

  October 19, 2016 at 13:58

  Det låter som en superbra grej att träffas och ge feedback på text på det där sättet. Blir sugen på att starta en grupp i den trakten jag bor. Annars hade jag definitivt hakat på i er grupp om jag bott i närheten 🙂 Och Mac is da shit! 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   October 19, 2016 at 18:59

   Ja! Rekommenderar verkligen att du gör det! Håller i så fall tummarna att du kommer att hitta en bra grupp. Haha, Apple-produkter är ju onekligen snygga :p

    
 2. OArYA

  October 19, 2016 at 14:02

  Låter väldigt klokt av er. Om man tittar på vad Anna Jakobsson Lund och Anna Ahlund och deras tredje kumpan Anna Arvidsson lyckas med när de jobbat på det här sättet så verkar det kunna leda till storverk. Deras sida annaskriverunder.se är superb när det gäller att få inblick i författandet. Tycker sånt är jätteintressant även om jag inte skriver själv!

   
  • Anna - Boktycke

   October 19, 2016 at 19:00

   Har nyligen börjat följa Annornas blogg och tycker att den är riktigt intressant! 🙂

    
 3. Lion´s Library

  October 20, 2016 at 07:23

  Låter verkligen roligt och utvecklande, skulle gärna vara med i en längre fram 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   October 20, 2016 at 16:17

   Det är det verkligen! Vill man satsa lite mer seriöst på skrivandet så är skrivgrupp jättebra 😀

    
 4. anethebergendahl

  May 8, 2017 at 13:37

  Hej! Ramlade över din blogg när jag sökte efter skrivgrupper i Lund. Undrar om ni håller på fortfarande för då är jag superintresserad att hänga på er grupp. Både bor och jobbar i Lund. Redigerar på mitt första manus som snart ska till lektör. Kolla gärna in min blogg: anethebergendahl.wordpress.com

   
  • Anna - Boktycke

   May 8, 2017 at 21:02

   Hej Anethe! Vad kul att du hittade hit. Japp, vi är fortfarande i högsta grad aktiva och hade en träff så sent som igår. Jätteroligt att du är intresserad av att vara med, jag har spanat på din blogg och tror att du kommer att passa utmärkt in i gruppen. Men tyvärr så är vi redan sju stycken så det blir svårt att få plats med en till, våra möten tar redan cirka 3 timmar 😦 Himla tråkigt att behöva säga nej till dig, men vad jag vet så finns det intresse för fler skrivgrupper i Lund så jag tror säkert att du kan hitta någon annan att vara med i. Jag sparar dina kontaktuppgifter så hör jag av mig så fort vi har en ledig plats över i gruppen ifall du fortfarande skulle vara intresserad då. Önskar dig lycka till med din bok (himla fin framsida)!

    
   • anethebergendahl

    May 8, 2017 at 22:06

    Hej Anna! Kul att gruppen fortfarande är aktiv. Men tråkigt att det inte får plats fler. Jag får försöka hitta en annan skrivgrupp. Ja, spara du mina kontaktuppgifter. Nu följer du min blogg så det är bara att hojta till så får vi se hur livet är då. Tack för att du tycker min framsida är fin. Det är min debutbok som kommer i aug/sept. Just nu redigerar jag för fullt samtidigt som jag jobbar heltid på Lunds sjukhus. Håll utkik!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: