RSS

Jag klarade en Whole30!

20 Oct

 

Det var verkligen längesen! Det har hänt ganska mycket sen sist, bland annat så har jag utmanat mig själv med en Whole30 i hopp om att det ska hjälpa mot mina eksem och konstiga hudutslag som inte ens läkarna riktigt vet vad det är.

Ifall ni inte vet vad Whole30 är så är det en “diet” där man i 30 dagar utesluter all spannmål (adjö mackor och ris), baljväxter (adjö soja och kikärtsgrytor), socker (adjö fika), mjölkprodukter (adjö grädde och ost), alkohol (det enda jag inte saknade alls) samt vissa kemiska tillsatser. Tanken är att man ska bara äta nyttigt och låta tarmen få läka och dämpa inflammationen i kroppen.

Så den 20:e september började jag på min omgång av Whole30 och idag har det gått 31 dagar. Hurra! Jag är inte riktigt helt klar än för nu ska jag köra en återintroduktionsperiod för att se om min kropp reagerar på någon av matgrupperna som jag har uteslutit. Mjölk, gluten och socker har jag ju uteslutit i snart 3 månader så det ska både bli kul och samtidigt lite läskigt att se om jag får någon reaktion.

En av mina nyupptäckta favoriter tack vare Whole30, blomkålsris!

De två och en halv första veckorna var riktigt jobbiga. Jag var energilös, hade ingen aptit och saknade mackor så himla mycket. Jag funderade på att ge upp flera gånger och hade jag inte varit så envis och haft så mycket hudbesvär så skulle jag garanterat ha gett upp för längesen. Sen vid vecka 3 började det vända då min kropp äntligen vande sig vid att hämta energi från kött och grönsaker istället för de snabba kolhydraterna som jag levde på innan. De sista 10 dagarna mådde jag mycket bättre, och jag kan faktiskt förstå att det finns folk som kör den här dieten i 60, 90 eller 120 dagar (jag nöjer mig dock med 30 som planerat).

Resultatet då? Jag gjorde det som sagt främst för min hud och här måste jag säga att jag är besviken. Det har i stort sett inte påverkat något av mina utslag/eksem, om någon förbättring har skett så är det i så fall knappt märkbart. Min acne blev först bättre men unde de sista dagarna så har jag fått nya finnar, så det verkar beror mer på hormoner än mat. Jag vet att just huden kan ta lååååång tid på sig att läka och jag kanske behöver jag köra dieten i ytterligare några månader innan resultatet kommer. Men det får i så fall bli ett framtida projekt för jag är så trött på att äta så restriktivt. Och ska man vara positivt så har ju utslagen inte blivit värre iaf 🙂

Den bästa effekten av Whole30 får jag väl ändå säga är energin och humöret, speciellt sista veckan. Jag har jämn energi över dagen istället för blodsockertoppar/dalar. Från att ha druckit 3 koppar med te/kaffe (med socker och mjölk i) varje arbetsdag så har jag klarat mig på vatten. Att veta att man inte behöver koffein för att orka hela dagen är faktiskt riktigt trevligt. Sen känner jag mig också mycket mer positiv och är för det mesta på gott humör utan någon speciell anledning.

Att äta en “godkänd” frukost på morgonen var en utmaning, man hemmalagad buljongsoppa gick bra att få ner.

Nu följer en två veckors lång återintroduktionsperiod och efter det kan jag äntligen äta mina favoriträtter (om jag inte visar reaktion mot matgrupperna då givetvis). Jag får skriva om det när det är klart. Under tiden dyker det förhoppningsvis upp lite recensioner på bloggen igen.

Här har ni mer information om Whole30 ifall ni är nyfikna. Är det någon av er som har kört Whole30 innan och hur har det varit för er i så fall?

 
2 Comments

Posted by on October 20, 2018 in Blandat

 

2 responses to “Jag klarade en Whole30!

 1. Jojo

  October 22, 2018 at 09:29

  Wow, bra jobbat, jag är imponerad! Bra jobbat!

   
  • Anna - Boktycke

   October 22, 2018 at 17:14

   Tack! Det har varit stundtals väldigt kämpigt så jag är väldigt glad över att jag klarade av den, kan tom tänka mig att göra om den i framtiden 😃

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: