RSS

Nu förstår jag äntligen hypen kring Throne of Glass

07 Nov

När första delen i Throne of Glass kom ut 2012 blev det direkt en hit hos många och det skrevs om den överallt (eller ja, åtminstone bland de bokbloggare jag följde). Jag hakade på trenden, läste den och… blev väldigt besviken (här kan ni läsa min recension om ni är intresserad). Jag tänkte att serien inte var något vidare och förmodligen inget jag kommer att plocka upp igen. Till min förvåning så blev det mer och mer positiva skriverier om den här serien för varje bok som gavs ut. Vad jag vet så var planen från början att den skulle bli en trilogi men den blev så populär att böckernas antal ökade till sju istället, och vi får inte heller glömma den tillhörande prolognovellsamlingen, målarboken samt faktaboken.

Nu i slutet av oktober när den sista boken gavs ut så bestämde jag mig för att ge serien en chans till. Läste andra boken, tyckte att den var bättre än den första, fortfarande ingen höjdare men tillräckligt bra för att jag skulle läsa tredje boken också. Och här vände mitt tycke totalt, tredje boken, speciellt sista halvan, visade sig vara väldigt episkt och superspännande. Nu läser jag den fjärde boken och är helt fast. Äntligen fattar jag varför folk älskar den här serien.

Det finns fortfarande en del saker jag himlar med ögonen åt, t.ex. att i princip alla manliga karaktärer är kära i Celaena och kan dö för henne. De flesta beskrivs också som väldigt vackra/stiliga/söta och det finns i princip ingen viktig karaktär som är ful (om man inte räknar med de onda/monstren). På tal om ondingen så är hen ganska personlighetslös, men jag har förhoppningar på att bok 5-7 ska förändra min bild.

Vad jag dock gillar är att tjejerna i boken är starka och även fast de är utsatta så försöker de göra situationen bättre via list och slughet. Och även fast jag stör mig lite på romanserna så är de faktiskt ganska bra skrivna, speciellt lojalitetsdelen och blodlöftena. Man vet inte riktigt heller vad som kommer att hända och hur relationerna kommer att utvecklas (med lite risk för spoilers, här har karaktärerna redan bytt kärleksintressen flera gånger, och jag har halva serien kvar att läsa).

Min plan är att läsa klart hela serien innan året är slut, men med tanke på hur svårt det är att släppa böckerna så lär det inte vara något större problem.

Advertisements
 
7 Comments

Posted by on November 7, 2018 in Blandat

 

Tags:

7 responses to “Nu förstår jag äntligen hypen kring Throne of Glass

 1. Maryam

  November 7, 2018 at 16:41

  Jag är så glad att du bestämde dig för att ge serien en andra chans, för jag älskar dina recensioner och ser fram emot att läsa vad du tycker om böckerna i detalj (ifall det blir av, men det är ju upp till dig 🙂 )

   
  • Anna - Boktycke

   November 9, 2018 at 11:02

   Jag är så glad över att jag gav serien en chans till också. Är ju helt besatt av den nu! Kommer förmodligen att skriva ett långt inlägg om den när jag har läst hela serien 😀

    
 2. bokhuset

  November 7, 2018 at 17:32

  Vad kul att läsa. Jag gjorde exakt samma resa som dig. Gillade inte alls första. Provade andra några år senare och fastnade rejält i trean. Har lagt ner serien ( blev en naturlig paus ändå pga flytt ) i väntan på sista boken så nu blir det sträckläsning tänkte jag. 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   November 9, 2018 at 11:04

   Åh, så mycket spännande läsning vi båda har framför oss. Läste ut fjärde boken igår och tycker att serien blir bara mer och mer lockande!

    
 3. Felicia Svanäng

  November 7, 2018 at 18:00

  Hej!
  Var jättegärna med i min tävling på bloggen, behöver fler som deltar 🙂
  https://bokrelaterat.blogspot.com/2018/11/tavling.html

   
 4. Malin A

  November 7, 2018 at 21:31

  Känns som bok 3 är en vattendelare. Vi som tycker allt gick utför med den o de som tycker det var där serien började… =P själv har jag bara sista kvar o vet knappt varför jag ska läsa den. Tycker romanserna blir mer o mer patetiska med skämskudde o gillar verkligen inte Rowan, som även han verkar vara en vattendelare. Däremot gillar jag verkligen Manon =) Men ja alltid spännande när folk tycker så olika.

   
  • Anna - Boktycke

   November 9, 2018 at 11:09

   Serien tar ju en rejäl vändning i tredje boken så det är ju inte så konstigt, för min del så gillade jag Rowan direkt. Tycker att han är så mycket mer spännande än både Dorian och Chaol. Aedion gillar jag skarpt också. Manon är också en favorit. Gillar även att läsa om Elide.

   Men jag håller med dig om romanserna, det är ett väldigt ihopparande att det börjar bli löjligt! Ingen viktig karaktär får sluta utan partner känns det som. Läste klart fjärde boken igår och jag kan ju redan ana vilka de framtida kärleksrelationerna kommer att bli…

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: