RSS

Jag överlevde The Haunting of Hill House

21 Nov

Jag brukar vara den som undvikar skräckfilmer men det har pratats så mycket om Netflix-serien The Haunting of Hill House att jag bara var tvungen att se den. För ett par veckor sen tvingade jag min man att se det första avsnittet med mig (i ett väl upplyst rum givetvis). Det var faktiskt inte alls lika farligt som jag hade föreställt mig, blev knappt skrämd. Stämningen är mer kuslig än skräckframkallande vilket passade mig bra. På grund av saker som tar tid (t.ex. att lägga ett barn som inte vill sova) så blev det inget sträcktittande men nu har jag äntligen sett klart alla 10 episoderna.

The Haunting of Hill House är riktigt bra och definitivt värd sin hype. Bra skådespeleri, bra dramaturgi, intressant filmteknik, oftast välgjorda specieleffekter, fantastiskt stämning och en väldigt fängslande story. För varje avsnitt så får man en tydligare bild av vad som egentligen hände i huset den natten och det är en riktig aha-upplevelse. Dessutom slutar serien inte i cliffhanger utan har ett tillfredsställande slut! Det kommer dock en säsong 2 och jag hoppas verkligen att den kommer att fortsätta i samma stil som ettan.

Så om ni har varit tveksamma inför den här serien så kan jag gott säga att den faktiskt inte är så hemsk, visst, jag blev rädd några gånger under seriens gång men det var mest jump-scares och det släppte väldigt snabbt. Man behöver ju inte titta på den mitt i natten i ett mörkt rum (såvida man inte vill maximera kusligheten). Jag tycker ärligt talat att vissa Black Mirror och Criminal Minds avsnitt är mer skrämmande.

Och nu till de spoileraktiga tankarna om serien, läs inte vidare om ni inte har sett klart serien.

_____________________________________________________________________________

 • Har läst att manuset från början följde 3 tidslinjer istället för 2 som det är nu. Men på grund av otillräckligt budget var de tvungna att stryka bort spökena Hills bakgrundshistoria (t.ex. Poppys och Williams). Detta är ju något som faktiskt märktes när man tänker efter. De introducerades väldigt hastigt och kort, och man fick ju knappt reda på något om dem även om de är med ganska ofta. Varför murade William in sig själv? Dödade Poppy sina egna barn som hon antydde? Och vem är den där klockmakaren? Han måste ju också ha dött i huset. Jag antar att man får reda på det i säsong två.
 • Vad/vem var monstret i vinkällaren som Luke såg? Och vart tog den vägen? samma sak med hundarna som barnen hörde om nätterna.
 • Jag trodde att Abigail var spöket av Dudleys första barn, det dröjde länge innan jag fattade att hon var en riktig människa.
 • Något som jag störde mig på är att både Nell och Luke (och resten med honom) åkte tillbaka till huset mitt i natten. Herregud, det är ju då den är som starkast, kunde ni inte ha väntat till morgonen?
 • Var först lite skeptisk men sedan köpte jag förklaringen med att huset böjer både tid och rum. Vilken tvist att Nell såg sin död sedan hon var liten och trodde att det var ett monster. Och att alla har varit i Röda rummet utan att de själva vet om det.
 • Vid slutet fylldes jag konstigt nog av en mysig känsla, det är ju knappast något man förväntar sig av en skräckserie. Men själva familjedramat fick ett tillfredsställande om än lite sorgligt slut, och jag är glad över att både Steve och Shirley öppnade upp sig för sina partner. Så fint!
 • Tyckte att det var sorgligt och fint att Clara Dudley fick dö i huset så att hon kunde vara med sina båda döttrar igen. Undrar om Mr. Dudley också planerar att dö i huset.
Advertisements
 
6 Comments

Posted by on November 21, 2018 in Blandat

 

6 responses to “Jag överlevde The Haunting of Hill House

 1. Felicia Svanäng

  November 21, 2018 at 17:13

  Tittade klart på denna i söndags och tyckte också den var fantastisk! Men gillade typ inte slutet speciellt mycket :/

   
  • Anna - Boktycke

   November 26, 2018 at 18:41

   Jag tyckte att slutet var rätt så bra, gillar starkt att den kändes avslutande.

    
 2. [Anna]

  November 23, 2018 at 21:33

  Visst var det ett bra slut! 🙂 Jag övertalade svägerskan att kika men hon tyckte den var jätte jätte läskig. Jag blev knappt skrämd, lite väl spännande ibland men jag ville bara se mer. Serien var bra uppbyggd så jag hoppas säsong 2 blir lika bra och att vi får svar på lite frågor.

   
  • Anna - Boktycke

   November 26, 2018 at 18:43

   Hoppas också på att säsong två blir minst lika bra! Det var lagom med skräck tyckte jag, men vissa är väl mer lättskrämda än andra. Jag brukar bli väldigt skraj/äcklad av skräckfilmer så jag brukar undvika dem, men denna passade mig väldigt bra.

    
 3. Karin

  November 25, 2018 at 16:05

  Så himla bra serie! Vill gärna läsa boken nu. 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   November 26, 2018 at 18:43

   Jag var sugen på boken också, tills jag läste att den skiljer sig väldigt mycket från serien :p

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: