RSS

Ungdomar som ingen skulle sakna

18 Jun

… kanske slutar på operationsbordet?

Ingen skulle sakna digTitel: Ingen skulle sakna dig (eng. Don’t Turn Around)
Författare: Michelle Gagnon
Serie: PERSEFoNE #1
Sidantal: 360
Utgivningsår: 2013 (original 2012)

Handling:
Tonåriga superhackern Noa vaknar upp på ett operationsbord utan att veta hur hon hamnat där. Läkarna beter sig oerhört skumma så när hon får chansen så rymmer hon därifrån.

Peter kommer från en rik familj och är skaparen bakom hackergruppen /Alliance/. När han för nöjets skull sitter och rotar bland sin pappas affärsfiler bryter sig plötsligt ett gäng människor in i hans hus och tar hans dator. Peter tänker dock inte ge sig så lätt och börja använda sina kunskaper och kontakter för att ta reda mer om företaget som hans pappa samarbetar med.

När Peter och Noa möts i verkligheten upptäcker de att de har en gemensam fiende, och den fienden är långt farligare än vad de båda har räknat med.

Tycke:
Att tjejen på det svenska omslaget påminner mig om Lisbeth Salander samt att boken handlar om unga hackers är faktiskt vad som fick mig att plocka upp boken. Sen att den visade sig vara en spännande thriller gör ju bara saken bättre!

Jag är en sucker för unga begåvade människor, det spelar egentligen ingen roll vad de är bra på, så länge de är experter inom sitt område så har jag en tendens att gillar dem väldigt mycket. Samma sak händer här med både Noa och Peter. Både två är skickliga hackers och att läsa om dem in action är häftigt.

Berättelsen berättas ur både Peters och Noas perspektiv vilket jag tycker är väldigt bra. Peter och Noa är egentligen varandras motsatser. Han är rik och social, Noa har ingen familj och litar inte på någon. Giller hela idén med att deras världar krockar och de måste samarbeta för att kämpa mot en gemensam fiende. Jag tycker att deras personligheter och berättarröster komplettera varandra bra så därför känns det onödigt att författaren lite då och då sticker in andra karaktärers berättarröster.

Boken är spännande rakt igenom och handlingen intressant. Som läsare blir man engagerad och vill ta reda på vad det var som hände när Noa låg på operationsbordet. Däremot så kan jag tycka att det hela är en aning överdrivet och trovärdigheten är lite si så där. Väldigt ofta så tycker jag att Noa beter sig mer som en specialagent än en rädd tonåring. Detta ökar ju givetvis hennes coolhetsfaktor, men knappast bokens trovärdighet.

Kort sagt, en spännande bok med intressant handling. Dessvärre så slutar den med väldigt många obesvarade frågor så vi får väl hoppas på att nästa bok kommer att besvara dem.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Näää, Cody dog 😦  Tycker att det är lite för mycket när till och med staten ska gå in och dölja sanningen. Och det verkar ju finnas hur många grymma ungdomhackers som helst som är inblandade!

Karaktärer: +0,5
Spänning: +0,5
Handling: +0,5
Berättarröst: +0,5
Trovärdighet: -0,5

Mest intressanta karaktär: Noa
Bästa scen eller del: I skolans bibliotek

Rekommenderar för:
Ni som vill ha något spännande och thriller-aktigt.

Rekommenderar inte för:
Vill du ha trovärdighet så kanske den här inte är den bästa boken för dig. Inte heller om du vill ha en bok med ett riktigt avslut.

B6.5Betyg: 6,5/10

Andra delar i serien:
1. Ingen skulle sakna dig (eng. Don’t Turn Around)
2. Don’t Look Now
3. Don’t Let Go

Extraböcker:
0.5. No Ecape

Läsutmaning #57 – Läs en bok där omslaget visar en närbild av ett ansikte

 

Tags: , , ,

4 responses to “Ungdomar som ingen skulle sakna

  1. Zozzo

    June 18, 2014 at 19:15

    SV: Åh, vad kul att du gillade den i alla fall! Jag har inte sett filmen ännu nepp, men tänker se den snart så 😀 Jag hoppas jag kommer gilla den också haha 🙂

     
    • Anna Eriksson

      July 10, 2014 at 20:50

      Vad heter filmen? 🙂

       
      • Anna - Boktycke

        July 10, 2014 at 21:29

        Det är Vampire Academy vi snackar om.

         
      • Anna Eriksson

        July 10, 2014 at 22:06

        Haha jaha, jag trodde dom hade gjort film på denna boken.

         

Leave a comment