RSS

Vodou i Stockholm

11 Jun

Ibland kan det exotiska bli lite för mycket…

Doktor JosephTitel: Doktor Joesph
Författare: Andreas Roman
Serie: Stockholm Vodou
Sidantal: 387
Utgivningsår: 2013

Handling:

Joseph har det inte lätt. Den dagen han trodde att han skulle bli befordrade visar sig vara den dagen han blev sparkad. När han kommer hem har familjen ordnat en överraskningsfest för honom och han har inte hjärta för att förstöra kvällen för dem. Lögner är precis vad som genomsyrar Josephs liv men redan samma kväll rinner bägaren över. Hans fru Bea tar barnen och lämnar honom ensam i lägenheten. När Joseph får besök från sin bror Morgan blir han övertalad att återuppväcka sina gamla talanger för att belöna de som har visat honom godhet och straffar de som har gjort honom orätt. Men Joseph har gamla fiender, farliga människor som har förföljt honom ändå från hans hemland och nu äntligen hittat honom i Sverige…

Tycke:
Trots att jag har läst många fantasy-böcker så har jag väldigt sällan kommit kontakt med vodou. När jag fick veta att läsa Romans nya bok om en vodou-utövare i Stockholm blev jag väldigt nyfiken och intresserad av boken.

Nu för tiden läser jag nästan bara ungdomsböcker och har i år bara läst 2 ”vuxenböcker”.  Jag börjar undra om inte deppiga karaktärer och jobbiga relationer är lika vanligt förekommande i vuxenböcker som instalove och kärlekstrianglar är i ungdomsböcker. Joseph älskar sin fru, men dock inte tillräckligt mycket för att dela sina hemligheter med henne. Hon i sin tur har hemligheter för honom och kvällarna slutar som regel i gräl än i mys. Dottern skriker ”Jag hatar dig” till allt och alla och svär i varannan mening.  Deras lilla son är som Mr Hyde och Doktor Jekyll, oftast en bedårande ängel men ibland en demon.

Relationsproblemen slutar inte bara där. Vi har även den ilskna grannen och de lömska arbetskamraterna. Det är liksom problem på problem vilket gör det till en ganska tung bok att läsa, i alla fall för mig som är van vid mina fluffiga vänskaps- och kärleksmoln. Jag kände en viss tillfredsställelse när Joseph gjorde något åt sitt liv men det var alldeles för lite. Hade gärna sett hans plågoandar lida mer heh. Näh, så karaktärerna gick tyvärr inte hem hos mig.

När det gäller handlingen så gillar jag att författaren håller inne med informationen och inte släpper allt på samma gång. Nej, här gäller det att ha tålamod och pussla ihop alla berättarröster och scenerna. När man till slut förstår den stora bilden får man en stor ”Aha”-känsla och känner sig duktig. Berättelsen kan tyckas vara virrig i början, men läser man vidare så kommer man att förstå hur det hänger samman.

Den actionfyllda sista delen är min favorit, dels för att den var himla spännande och dels för att det var omöjligt att lista ut slutet. Vem skulle dö? Vem skulle leva? Det hände även en del oväntade saker som jag inte riktigt begriper mig på, men det bidrog i och för sig till bokens mystik.

Vad jag dock saknar är lite förklaringar om hur vodou eller magisystemet fungerar. Man får bara veta att Joseph är duktig men aldrig på vilket sätt han är duktig. Sen tyckte jag väl också att folk reagerade lite väl lätt på vodou. De hittar konstiga saker i sitt hem/kontor och istället för att bli chockade så tänker de snarare ”Whaaat, det måste vara X som har använt Vodou på mig! Nu ska jag hämnas!”

På det hela taget så tycker jag att det är en läsvärd bok och behandlar ett intressant ämne. Tyvärr så fastnade jag inte för karaktärerna men för er som vill stifta bekantskap med lite vodou så kan ni plocka upp den här.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Fattade aldrig riktigt hur Alex Armé kom till. Var det Josephs förbannelse på honom eller var Alex bara skum?

 

Mest intressanta karaktär: Baronen
Bästa scen eller del: Sista 50 sidorna. Gillar även den scenen när Joseph avslöjade att han använde en gammal julgran i sina ceremonier.

Rekommenderar för:
Har du inget emot mörka och stundtals ganska obehagliga scener så passar den här boken dig.

Rekommenderar inte för:
Vill ni ha något lättsamt och glatt så bör ni undvika den här boken.

B5
Betyg: 5/10

 

7 responses to “Vodou i Stockholm

 1. Carro

  June 11, 2013 at 18:55

  Jag som hatar instalove och fluffiga kärleksmoln föll direkt för den här boken 😉

   
  • Anna - Boktycke

   June 11, 2013 at 21:54

   Jag gillar inte instalove heller, men det får gärna vara fluffiga kärleksmoln 🙂

    
 2. Lena

  June 11, 2013 at 19:25

  Jag tyckte att denna bok var riktigt okey.

   
  • Anna - Boktycke

   June 11, 2013 at 21:56

   Ja, någonstans mellan okej och bra tycker jag att boken ligger. Tycker att det är synd att jag inte fastnade för karaktärerna för handlingsmässigt är den klart intressant.

    
 3. Rebecca G

  June 12, 2013 at 13:43

  Bra recension som vanligt 🙂

  Har förresten taggat dig i “book mash” på min blogg

   
  • Rebecca G

   June 12, 2013 at 13:44

   Och i 5 books to movie taggen 🙂

    
   • Anna - Boktycke

    June 12, 2013 at 18:45

    Tack för taggarna, ska försöka hinna göra dem nån dag :p

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: