RSS

Den förlorade prinsen

18 Jul

Ett nytt äventyr i Nevernever!

The Lost PrinceTitel: The Lost Prince
Författare: Julie Kagawa
Serie: The Iron Fey: Call of the Forgotten #1
Sidantal: 416
Utgivningsår: 2012

Handling:

Ethan Chase är inte längre det gulliga och oskyldiga barnet som en gång var Meghans lillebror. Nu, 17 år gammal och stämplad som emo och problembarn har han det inte lätt i sin nya skola. Redan från första dagen råkar han illa ut när han bråkar med två av de biffigaste och populäraste killarna. Det är inte det värsta, förutom uppmärksamhet från de andra eleverna så lägger även de andra märke till honom. Ethan har försökt undvika älvorna i hela sitt liv men den här gången tar det stopp. Något farligt och märkligt håller på att hända och han måste söka hjälp. Medveten om vilken fara han utsätter sig själv för beger han sig åter in i Nevernever för att söka efter sin syster.

Tycke:
Ethan Chase, Meghans lillebror från The Iron Fey är nu tillbaka som tonåring och den här gången är han till och med huvudroll i denna spin-off-serie. Med tanke på att jag gillar The Iron Fey väldigt mycket så var mina förväntningar skyhöga, faktiskt så höga att jag var rädd för att läsa boken och lät den ligga i oläst i bokhyllan i ett halvår trots att jag köpte den direkt när den kom ut. Och helt ärligt talat så är jag lite besviken på boken, vill ni veta varför så läs vidare.

Jag tror mitt största problem med boken är att jag känner till profetian om Ethan och Keirran medan de själva är helt omedvetna om den (den nämndes inte alls i den här boken). Önskar faktiskt att jag inte hade läst extraboken The Iron Prophecy, nu känns det som att jag redan vet hur handlingen kommer att utspela sig och för mig är överraskningen i en bok väldigt viktigt. Ahh, det känns som att jag har spoilat för mig själv.

Karaktärsmässigt så tycker jag att Ethan, Keirran och Kenzie är okej. Saknar Ash, Meghan och Puck och önskar att det finns flera scener med dem. Å andra sidan så vet jag att det här är Ethans och Keirrans berättelse och det är dem som fokusen ligger på nu. Favoriten än så länge är Keirran, Ethan är lite för angsty för min smak.

När det gäller handlingen så är jag verkligen lättad över att det inte är någon kärlekstriangel. Jag trodde faktiskt först att Ethan och Keirran skulle bli kära i Kenzie bägga två. Men som tur var så hade jag fel, yay! I överlag så tyckte jag att handlingen var lagom spännande även om det tog cirka 100 sidor innan den kom igång.

Trots att boken inte riktigt levde upp till mina förväntningar så var den underhållande. Hade jag inte känt till profetian så skulle jag nog ha gillat den mer. Jag kommer absolut att plocka upp fortsättningen.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

 • Jag anade att Kenzie var dödssjuk när hon gick med på att ge bort en månad av sin livstid. Blev ändå väldigt berörd när hon avslöjade sin sjukdom för Ethan.
 • Störde mig ganska mycket på att både Kenzie och Annwyl är damen i nöd. Annwyl blir kidnappad och Keirran tvingas att följa med de bortglömda älvorna för att rädda henne. Sen ska Kenzie blir fångad som gisslan så att även Ethan blev fången. Gahh, varför följde hon med överhuvudtaget egentligen? Okej att hon är modig och vill hjälpa till, men hon kan ju inte slåss och är ju mest i vägen.
 • Undrar varför Keirran var så skum i slutet. Kändes ju som en 180 graders personlighetsförändring. Har drottningen tuktat i honom något om att Annwyl kommer att dö till slut eller?

 

Handling: +0,5
Karaktärer: +0,5
Berättarröst: +0,5

Mest intressanta karaktär: Keirran, i alla fall fram till slutet.
Bästa scen eller del: Alla scener med Ash, Puck och Meghan.
Minnesvärt citat:
(Ash) “Care to join me, Goodfellow?”
(Puck) “Oh, ice-boy. A moonlight stroll with you? Do you even have to ask?”

Rekommenderar för:
Ni som har läst The Iron Fey och gillar den.

Rekommenderar inte för:
Egentligen ingen, men om man inte gillar The Iron Fey så lär man nog inte gilla den här heller.

B6.5Betyg: 6,5/10

Andra delar i serien:
1. The Lost Prince
2. The Iron Traitor
3. Titel ej bestämd.

Andra versioner av omslaget
The Lost Prince (The Iron Fey- Call of the Forgotten #1) av Julie Kagawa

 

Tags: , , ,

4 responses to “Den förlorade prinsen

 1. Dola

  July 18, 2013 at 19:50

  Vet du om spin-off serien ska bli översatt? 🙂

   
  • Anna - Boktycke

   July 18, 2013 at 22:00

   Ingen aning, men eftersom Harlequin verkar översätta alla Kagawas serier så är ju chansen stor att de gör det 😀

    
 2. Fia Filur

  July 18, 2013 at 19:53

  Okej, då vet jag att man inte ska läsa extraboken före spin-offen. Det är så irriterande när man råkar spoila sig själv!

   
  • Anna - Boktycke

   July 18, 2013 at 22:02

   Ja eller hur :/ Tycker att det är ganska illa att de avslöjar så mycket bakgrundsinformation i epilogen/extraboken till The Iron Fey. Samtidigt som jag är glad över att jag har en större förståelse för Meghan, Puck och Ash så är det jobbigt när man känner till saker som huvudkaraktärerna inte gör.

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: