RSS

Jennifer Donnelly – Stepsister

26 Feb

Sanningen bakom Askungens elaka styvsystrar.

Titel: Stepsister
Författare: Jennifer Donnelly
Sidantal: 352
Utgivningsår: 2019

Kort beskrivning:
Medan Ella har blivit Frankrikes älskade drottning så lever hennes styvsystrar, Isabelle och Tavi i misär. Ett blodigt uppror närmar sig och Isabelle är den enda som kan stoppa det, men bara om Chance lyckas besegra Fate i att manipulera flickan till att våga ta chansen istället för att följa sitt mörka öde.

Tycke:
Denna bok börjar minst sagt lovande och makabert med huvudrollen Isabelle som hugger av sina tår för att passa glasskon. Om ni någonsin har undrat varför Askungens styvsystrar är så elaka så får ni svaret i denna bok. Snarare än retelling så är denna mer “vad händer med Askungens familj efter att Askungen har blivit drottning (av Frankrike).”

Jag gillar verkligen den feministiska andan och jag tycker att författaren har målat upp en bra bild av varför systrarna växte ifrån varandra och blev fiender istället för bästa vänner. Att handlingen utspelar sig i ett historiskt Frankrike, fast med övernaturliga element funkar också väldigt bra.

Saker som å andra sidan fungerar sämre är Chance och Fates tävling om vem som kan manipulera Isabella bäst, den var spännande i början men efter ett tag kändes den ganska onödig. Det blev också lite för tjatigt med fokusen på styvsystrarnas “fulhet” och att de inte passar in på idealen av den rara och söta flickan. Jag förstår att det är en av budskapet med boken, men efter att ha läst att ”flickor ska vara snälla och söta” elva gånger så himlar man mest med ögonen.

Allt som allt en underhållande berättelse om att även starka och intelligenta flickor är älskvärda, inte bara de söta och lydiga.

 

 

Tags: , ,

Leave a comment