RSS

När till och med vampyrerna är hotade

27 Jul

… så hänger hoppet på människorna.

Black dawnTitel: Black Dawn
Författare: Rachel Caine
Serie: The Morganville Vampires #12
Sidantal: 512
Utgivningsår: 2012

Obs! Spoilers från tidigare böcker kan förekomma i handlingen.

Handling:
Morganville är i kaos och för den första gången är vampyrerna ännu mer hotade än människorna. Claire och gänget har lyckats få tillbaka Micheal men priset är högt. Amelie har blivit biten av vattenvarelsen Magnus och staden står utan ledare. Michael kan inte förlåta sig sjlälv för vad han har gjort mot Eve och Myrnin är lika galen som vanligt. Inte nog med de har väldigt begränsat med tid för att hitta ett vapen som fungerar mot vattenvarelserna så är det dessutom intriger bland vampyrerna. Kommer detta att innebära slutet för Morganville?

Tycke:
Tolfte boken i serien, wohoo, bara tre böcker kvar innan den är utläst 🙂

Eftersom förra boken är enligt mig den bästa boken i serien hittills så hade jag givetvis höga förväntningar på den här. Men i sann Morganville-anda så är det dags för ännu en dal och vi sjunker ner till ett lägre betyg än förväntat.

Personligen så tycker jag att det är alldeles för många berättarröster i boken. Gillar berättelsen som bäst när det bara är Claire som berättar. Nu blandar Caine även in karaktärer som inte ens har haft viktiga roller och ger dem ett kapitel var. Det hela blev hoppigt och inte alls lika sammanhängande som innan. Dessutom så tyckte jag att det var svårt att leva mig in i berättelsen då ett kapitel kunde sluta i en cliffhanger och i nästa följde man en helt annan karaktär.

Sen när det kommer till handlingen så var det väl hyfsat. Återigen så kändes det som att det hände alldeles för mycket saker som inte bidrog särskilt mycket till berättelsen. Den här är den tjockaste boken hittills och den skulle säkert ha kunnat kortas ner med minst 100 sidor utan att det hade påverkat handlingen särskilt mycket.

Slutet var i alla fall spännande och jag undrar hur Morganville kommer att bli efter den här händelsen. Har ju som mål att läsa klart denna serie i år så jag kommer säkert att plocka upp nästa bok om inte alltför länge.

Funderingar som innehåller spoilers (markera för att läsa)

  • Men duh, känns som att Naomi och Jason kommer att vara de jobbiga ondingarna i de resterande böckerna av serien. Så himla typiskt att de inte dog.
  • Förklaringen om varför Claire kunde se Magnus var ju lite lam. Kändes som att författaren har hittat på det i efterhand.

 

Karaktärer: +0,5

Mest intressanta karaktär: Lika mellan Claire och Myrnin
Bästa scen eller del: Spoiler [Shanes del då han var fast i drömmen]
Minnesvärt citat: She was starting to feel a little like a hamburger at a dieters’ convention. Nobody was likely to snack on her, but absolutely everybody noticed she was edible.

Rekommenderar för:
Är du en Morganville-fans så lär du väl gilla den här också.

Rekommenderar inte för:
Tycker ni inte om väldigt varierande kvalité på böckerna i en och samma serie så bör ni undvika den här serien.

B5.5Betyg: 5,5/10

Andra böcker i serien:
1. Glass Houses (sv. Glashuset)
2. The Dead Girls’ Dance (sv. Döda flickers dans)
3. Midnight Alley (sv. Midnattsgränden)
4. Feast of Fools
5. Lord of Misrule
6. Carpe Corpus
7. Fade Out
8. Kiss of Death
9. Ghost Town
10. Bite Club
11. Last Breath
12. Black Dawn
13. Bitter Blood
14. Fall of Night
15. Daylighters

 

Leave a comment